ΑΧΙΝΟΣ DIADEMA SETOSUM
Όσοι έχουν καταδυθεί στην περιοχή Πρωταρά, σίγουρα θα έχουν συναντηθεί με ένα νέο υποβρύχιο φίλο. Ένα αχινό με τεράστια λεπτά αγκάθια. Ο νέος μας φίλος είναι ο αχινός Diadema Setosum, ένα σπάνιο είδος αχινού για τα νερά της Μεσογείου!
Ο Diadema Setosum ανήκει στην οικογένεια Diamedatidae.
Τον βρίσκουμε στον Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό, Αυστραλία, Αφρική, Ιαπωνία και Ερυθρά θάλασσα. Στη Μεσόγειο καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2006 στο Kas της Τουρκίας. Εικάζεται ότι προνύμφες του είδους αυτού μεταφέρθηκαν στα «ξένα» για το είδος νερά, μέσα από το κανάλι του Σουέζ. Ένας άλλος τρόπος που πιθανόν να μετάφερε το είδος στη Μεσόγειο είναι οι δεξαμενές των εμπορικών πλοίων.
Αν και σε εμάς είναι καινούριο είδος, θεωρείται ένα από τα πιο παλιά γνωστά είδη του γένους Diadema.
Ο οργανισμός του, όπως και στους υπόλοιπους αχινούς, είναι προστατευμένος από το σφαιρικό του κέλυφος το οποίο καλύπτεται από τα πολύ μακριά και λεπτά αγκάθια του, τα οποία μπορεί να μετακινεί κάνοντας κυκλικές κινήσεις.
Το χρώμα του είναι συνήθως μαύρο ή καφέ και το συγκεκριμένο είδος διαθέτει 5 άσπρες βούλες πάνω στο κέλυφος. Εξέχει από αυτό ένα πολύ χαρακτηριστικό μπλε ή πορτοκαλί «μάτι» το οποίο στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Wikipedia, είναι ο πρωκτός του.
Προτιμά τα βράχια. Του αρέσει να τρυπώνεται σε κοιλότητες βράχων και να αφήνει τα αγκάθια του προς τα έξω. Μπορεί να το δεις να κυκλοφορεί και ανάμεσα σε φύκια ή σε αμμώδεις περιοχές.
Είναι χορτοφάγο και τρέφεται με φύκια από τα βράχια.
Γεννά αυγά. Η θερμοκρασία του νερού παίζει πολύ ρόλο για το πότε και πόσο συχνά θα γεννά. Για παράδειγμα στον Περσικό κόλπο καταγράφηκε να γεννά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο ενώ στις Φιλιππίνες γεννά οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του χρόνου. Γεννούν συνήθως όταν υπάρχει πανσέληνος.
Για να προστατεύει τον εαυτό του χρησιμοποιεί τα τεράστια αγκάθια του τα οποία είναι ελαφρά τοξικά. Η τοξίνη δεν είναι καθόλου επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Το τσίμπημα του προκαλεί κυρίως πρήξιμο και πόνο, τα οποία υποχωρούν σε λίγες ώρες. Το πιο δύσκολο είναι ίσως να αφαιρέσεις το αγκάθι από το δέρμα.
Ακόμα ένα σπάνιο είδος για την Μεσόγειο μας έκανε την τιμή να μας επισκεφθεί. Ας το υποδεχτούμε λοιπόν με χαρά και πάνω από όλα, σεβασμό!