ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Όσο κι αν μας αρέσει η θάλασσα, η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι γι΄αυτήν. Η φύση μας έδωσε απλόχερα το δικαίωμα να την απολαμβάνουμε, όμως ανατομικά και οργανικά δεν έχουμε την δυνατότητα να την χειριστούμε απόλυτα. Δεν είμαστε ψάρια, ούτε χελώνες ή γενικά οργανισμοί που μπορούν να υπάρξουν στο νερό. Αυτό σημαίνει ότι ναι, απολαμβάνουμε την θάλασσα, χωρίς ποτέ όμως να ξεχνάμε ότι για την θάλασσα είμαστε ξένο σώμα.

Οφείλουμε λοιπόν να προσέχουμε και να ακολουθούμε κάποιους κανόνες, για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τα παιδιά μας άλλα και άλλους!

Μην περνάτε τις κόκκινες σημαδούρες: Οι κόκκινες σημαδούρες τοποθετήθηκαν για να οριοθετήσουν τις περιοχές λουόμενων. Εάν τις περάσουμε τότε θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Θα είμαστε πολύ μακριά από την ακτή για να ζητήσουμε βοήθεια εάν κάποιο πρόβλημα παρουσιαστεί αλλά το κυριότερο είναι ότι μπορεί να χτυπηθούμε από διερχόμενα σκάφη. Το ίδιο αφορά και για τις σημαδούρες που καθορίζουν τον «δίαυλο» των σκαφών από την παραλία.

Προτιμήστε παραλίες με ναυαγοσώστες: Ιδιαίτερα εάν είστε γονείς με παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να αντιληφθούν πλήρως τους κινδύνους από τα παιχνίδια στο νερό. Παραλίες στελεχωμένες με ναυαγοσώστες είναι πιο ασφαλείς από ερημικές παραλίες. Εκεί υπάρχουν άρτια εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες, που μπορούν να σώσουν ζωές εάν παραστεί ανάγκη. 

Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά ανεπιτήρητα: Ναι, είναι καλοκαίρι και αυτό σημαίνει ξεγνοιασιά. Όμως, τα παιδιά, έχοντας άγνοια κινδύνου αλλά και πολύ ενθουσιασμό και ζωηράδα, μπορεί να διατρέξουν άμεσο κίνδυνο. Μην αφήνετε τα παιδιά από τα μάτια σας.

Προτιμάτε να μην πηγαίνετε για κολύμπι μόνοι: Όσο δεινοί κολυμβητές και να είμαστε, δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε ποτέ τις δυνατότητες μας και δεν πρέπει να έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη στον τρόπο που αντιδρά ο οργανισμός μας. Ακόμη κι αν είστε με παρέα, μην απομακρύνεστε πολύ από αυτούς, ιδιαίτερα αν δεν ξέρετε καλό κολύμπι. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στο νερό. Εννοείται ότι αυτό πρέπει να το έχετε ακόμα πιο έντονο στο μυαλό σας όταν πάτε για βραδινό μπάνιο.

Φαγητό, οινόπνευμα και παραλία: Ο οργανισμός μας «βαραίνει» μετά την κατανάλωση φαγητού ή οινοπνευματωδών ποτών. Οι αντιδράσεις μας γίνονται πιο αργές και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε όπως θα αντιδρούσαμε κανονικά. Έτσι σαν κανόνας για την δική μας ασφάλεια, αποφεύγουμε να μπαίνουμε στο νερό για περίπου 3 ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ. Το ίδιο επικίνδυνο είναι και το να μπαίνουμε στο νερό χωρίς να έχουμε φάει καθόλου για πάρα πολλές ώρες. Ένας εξαντλημένος οργανισμός είναι εξίσου επίφοβο να αντιδράσει αρνητικά.

Μην κάνετε βουτιές με το κεφάλι: Όσο βαθύ κι αν νομίζουμε ότι είναι το νερό, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να βρίσκεται από κάτω. Το κτύπημα με το κεφάλι, δεν χρειάζεται να πούμε πόσο πολύ επικίνδυνο είναι. Μην ρισκάρεις τη ζωή σου για μια βουτιά.

Παιχνίδια στο νερό: Τα παιχνίδια στο νερό είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικά, όμως αυτό μπορεί να γίνει και πολύ επικίνδυνο. Μην σπρώχνετε άλλους στο νερό, μην δοκιμάζετε «ακροβατικά» και μην κάνετε παράτολμες κινήσεις που μπορεί πολύ εύκολα να θέσουν ζωές σε κίνδυνο.

Άγνωστες παραλίες: Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν επισκέπτεστε παραλίες που δεν γνωρίζετε καλά. Ο βραχώδης βυθός και τα θαλάσσια ρεύματα είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς ή πανικό. Επίσης, μην επιλέγετε ποτέ παραλίες με πινακίδες που υποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη παραλία είναι επικίνδυνη.

Πανικός και κολύμπι: Οτιδήποτε κι αν σας συμβεί στο νερό, προσπαθήστε να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας και να το διαχειριστείτε με λογική. Τίποτα δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο ένας πανικοβλημένος κολυμβητής που δεν μπορεί να σκεφτεί σωστά. Συνήθως οι λύσεις είναι απλές. Εάν για παράδειγμα κουραστείτε, τότε σταματήστε να κολυμπάτε και κρατήστε τον εαυτό σας στην επιφάνεια. Αυτό θα σας δώσει χρόνο να ξεκουραστείτε. Αν πάθετε κράμπα, κάντε το ίδιο. Μην σκορσάρετε το συγκεκριμένο σημείο, μείνετε για λίγο στην επιφάνεια και ξεκινήστε αργά – αργά να κατευθύνεστε προς την παραλία. Αν νιώσετε πως σας παρασύρει το ρεύμα, μείνετε στην επιφάνεια και κινηθείτε με αργές κινήσεις προς την έξοδο, παράλληλα με την παραλία αν αυτό βολεύει καλύτερα. Αν νιώσετε περίεργα, μην μείνετε στο νερό και ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια μόλις το αισθανθείτε.

Καιρός και κολύμπι: Αν ο καιρός δεν είναι καλός, αν τα κύματα είναι άγρια, τότε απλά, δεν είναι καιρός για παραλία. Μην ρισκάρετε όσο καλά και αν ξέρετε κολύμπι. Αν έχετε αμφιβολία, συμβουλευτείτε τον ναυαγοσώστη. Για να μην χάσετε τον χρόνο σας, μπορείτε να μάθετε για τον καιρό πριν πάτε στην παραλία.  Τώρα, εάν είστε ήδη στο νερό και ο ναυαγοσώστης υψώσει κόκκινη σημαία, τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος και πρέπει να βγείτε αμέσως από το νερό. Αυτό μπορεί να αφορά καιρικές συνθήκες που χειροτέρεψαν σε επικίνδυνο βαθμό, ή κάποιου είδους μόλυνση στο νερό ή κάποιον άλλο σοβαρό κίνδυνο.

Εάν κάποιος άλλος κολυμβητής διατρέχει κίνδυνο: Προσπαθήστε να βρείτε κάτι που επιπλέει, ρίξτε το προς το μέρος του για να πιαστεί και φωνάξτε αμέσως για βοήθεια. Να θυμάστε ότι ένας πανικοβλημένος κολυμβητής, στην προσπάθεια του να πιαστεί από εσάς, μπορεί να θέσει και τους δύο σας σε κίνδυνο. Έτσι πλησιάστε όσο χρειάζεται, προσπαθήστε να τον ηρεμήσετε και συνεχίστε να προσπαθείτε να τραβήξετε την προσοχή του ναυαγοσώστη ή άλλων λουόμενων για βοήθεια.

Αν είσαι ιδιοκτήτης ταχύπλοου σκάφους: Δεν αφήνουμε κανένα να οδηγεί το σκάφος, ο οποίος δεν έχει άδεια χειριστή. Βεβαιωνόμαστε επίσης ότι όλοι οι επιβαίνοντες φορούν σωσίβιο και ότι κάθονται στα καθίσματα του σκάφους. Δεν κάθονται σε άλλους χώρους και δεν στέκονται. Και φυσικά, δεν επιβαίνουν το σκάφος περισσότερα άτομα από τον καθορισμένο αριθμό που αναγράφεται στην άδειά μας. Δεν κάνουμε μανούβρες και δεν πλησιάζουμε περιοχές λουομένων. Έχουμε πάντα υπόψη ότι κάτω από το σκάφος μπορεί να κινούνται δύτες. Είμαστε παντα σε εγρήγορση για τις σχετικές σημαδούρες αλλά και για δύτες χωρίς σημαδούρες. 

Αν είσαι ιδιοκτήτης jet ski: Μην κάνετε απότομους ελιγμούς ή απότομη αλλαγή πορείας. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες  οι επιτρεπόμενες ώρες κυκλοφορίας των jet ski είναι μεταξύ των ωρών 10.00 - 13.00 και 16.00 - 19.00 ενώ μεταξύ των ωρών 1.00μμ και 4.00μμ επιτρέπεται μόνο εάν διακινούνται σε απόσταση μεγαλύτερη από 500 μέτρα από την πλησιέστερη ακτή και όχι πέραν των 700 μέτρων από την πλησιέστερη ακτή.

Αν ασχολείσαι με την υποβρύχια κατάδυση: Φρόντιστε να ακολουθείτε πιστά τους κανόνες της κατάδυσης και πάντα να έχετε μαζί σας την κόκκινη ή πορτοκαλί σημαδούρα για την περίπτωση επείγουσας ανάδυσης.

Εάν ασχολείσαι με υποβρύχιο ψάρεμα: όπως και στην κατάδυση πρέπει να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες, Να προσέχετε πάντα την φυσική σας κατάσταση, να μην υπερβάλλετε και να μην υπερεκτιμάτε ποτέ τις δυνάμεις σας. Μην κυνηγήσετε ένα ψάρι που σας ξέφυγε. Δεν θα χαθεί ο κόσμος, ούτε θα πεινάσετε. Και ποτέ, μα ποτέ, μην καταδύεστε χωρίς σύντροφο.

Η θάλασσα από μόνη της δεν είναι επικίνδυνη. Είναι ίσως το πιο όμορφο στοιχείο του πλανήτη μας και μας επιτρέπει να γίνουμε για λίγο κομμάτι της. Ας το απολαύσουμε χωρίς μαγκιές! Ας μάθουμε πώς να είμαστε σωστοί, να ακολουθούμε κανόνες και να μην νομίζουμε ότι μπορούμε να την δαμάσουμε. Δεν θα το πετύχουμε ποτέ!

 
Άγνωστες παραλίες: Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν επισκέπτεστε παραλίες που δεν γνωρίζετε καλά. Ο βραχώδης βυθός και τα θαλάσσια ρεύματα είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς ή πανικό. Επίσης, μην επιλέγετε ποτέ παραλίες με πινακίδες που υποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη παραλία είναι επικίνδυνη.