ΜΥΛΛΟΠΟΘΚΙΑ - FIREWORM

Το σκουλήκι της φωτιάς, η σαρανταποδαρούσα της θάλασσας, η δική μας μυλλοποθκιά, είναι ο καλύτερος καθαριστής του βυθού. Τρώει οτιδήποτε νεκρό βρει στον δρόμο της και όπως την συνηθισμένη σαρανταποδαρούσα της ξηράς, εάν έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα θα προκαλέσει ερεθισμό και αρκετό τσούξιμο.

Πώς ονομάζεται: Θα την βρεις με πολλά ονόματα. Οι ξένοι θα αναφερθούν σε αυτήν σαν Fireworm ή σαν Bearded Fireworm, οι επιστήμονες σαν Hermodice Carunculata. Στην Ελλάδα θα την πουν σκολόπεντρα, πολύχαιτο ή ακόμα και Νηρηίδα. Στην Κύπρο, είναι η γνωστή μας μυλλοποθκιά, ονομασία που προέρχεται από τα πάρα πολλά πόδια της (μυλλο=million, πόθκια=πόδια).

Πώς είναι: Μοιάζει με σαρανταποδαρούσα αλλά είναι πολύ πιο όμορφη. Συνήθως είναι γύρω στα 7-15εκ. μήκος αλλά μπορεί να φτάσει και τα 35εκ. Έχει χρώμα κόκκινο, με λευκό «τρίχωμα» στα πλάγια σαν σε τούφες. Το τρίχωμα αυτό είναι το αμυντικό της σύστημα απέναντι στους εχθρούς της και το θέτει σε εφαρμογή όταν νιώσει ότι απειλείται. Το σώμα της, αποτελείται από πολλά ίδια μέρη. Κάθε μέρος αποτελείται από πόδια και τις άσπρες τούφες που προαναφέραμε. Οι κινήσεις της είναι πάντα πάρα πολύ αργές.

Πού θα την βρεις: Παντού στον βυθό! Προτιμά βέβαια να αράζει κάτω από πέτρες ή σε βραχώδη βυθό, αλλά θα την δεις και σε περιοχές με φύκια. Προτιμά τα ζεστά νερά γι’ αυτό και η Μεσόγειος είναι ιδανική για αυτήν. Σε βάθος θα την βρεις από ξέβαθα νερά μέχρι και στα 60 μέτρα.

Τί τρώει: Απ’ όλα! Τρώει μαλακά και σκληρά κοράλλια, ανεμώνες, οστρακοειδή και άλλα, αλλά προτιμά να βρίσκει το φαγητό έτοιμο «στο πιάτο». Δηλαδή ψάρια πιασμένα ήδη σε δίκτυα, νεκροί αχινοί και κάβουρες  και γενικά οτιδήποτε είναι ήδη έτοιμο προς βρώση χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάποια προσπάθεια.

Η άμυνά της: αυτές οι μικρές άσπρες τούφες είναι η προστασία της. Λειτουργούν ουσιαστικά σαν μικρές βελόνες με τοξίνη που μπορούν να εισχωρήσουν στο ανθρώπινο δέρμα αν έρθουν σε επαφή με αυτό. Η τοξίνη θα προκαλέσει ερεθισμό και μια αίσθηση καψίματος στην περιοχή για κάποιες ώρες. Οι παλιοί, για τέτοιου είδους τσούξιμο, συμβούλευαν να επαλείψουμε την περιοχή με λίγο ξύδι.

Η μυλλοποθκιά, το σκουλήκι της φωτιάς ή όπως αλλιώς το ξέρετε εσείς, είναι ένα άλλο πανέμορφο πλάσμα του βυθού μας. Έχει τον σκοπό του όπως και κάθε τι άλλο σε αυτόν τον πλανήτη. Δεν είναι απειλή για τον άνθρωπο, αλλά εάν το πειράξεις, ναι, θα αμυνθεί. Όπως αναφέρουμε πάντα, εμείς είμαστε οι επισκέπτες στο σπίτι του, έτσι εάν το συναντήσουμε, ας το παρατηρήσουμε, αλλά ποτέ να μην το αγγίξουμε.

Πηγές: Marinebio, Wikipedia