ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΣΤΟ ΒΥΘΟ - POSIDONIA OCEANICA
Κι όμως δεν είναι φύκια! H Ποσειδώνια και συγκεκριμένα το είδος Posidonia Oceanica ανήκουν στην οικογένεια των αγγειόσπερμων. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούν όπως ακριβώς και τα φυτά της ξηράς, δηλαδή εκτός από φύλλα, βλαστούς και ρίζες, φέρουν επίσης σπέρματα και άνθη.
Η Ποσειδώνια υπάρχει μόνο στη Μεσόγειο και πουθενά αλλού στον κόσμο! Την βρίσκουμε στα 4 με 25 μέτρα και υπάρχει παντού γύρω από την Κύπρο. Είναι εξαιρετικά σημαντική για το οικοσύστημα ολόκληρης της Μεσογείου, αφού τα λιβάδια της Ποσειδωνίας δίνουν τρέφουν και δίνουν καταφύγιο σε ψάρια, χελώνες και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Εάν η Ποσειδώνια εξαφανιστεί, τότε θα εξαφανιστούν και τα θαλάσσια αυτά είδη. Για τον λόγο αυτό η Ποσειδώνια προστατεύεται από την Σύμβαση της Βαρκελώνης που προστατεύει τα θαλάσσια είδη που κινδυνεύουν. Η Κύπρος είναι μια από της χώρες που συνυπέγραψε την Συμφωνία αυτή.
Η Ποσειδωνια αποτελεί επίσης ένα βασικό βιολογικό δείκτη αφού ευδοκιμεί μόνο σε καθαρές θάλασσες. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ρύπανση, έτσι οποιαδήποτε διαταραχή στο θαλάσσιο περιβάλλον την καταστρέφει. Θεωρείτε δείκτης καλής οικολογικής ποιότητας, καλής ανανέωσης υδάτων και σταθερών συνθηκών αλατότητας (37 – 39%). Προστατεύουν τις παραλίες από τη διάβρωση και προσφέρουν τεράστιες ποσότητες οργανικής ύλης στο οικοσύστημα. Παράγουν άφθονο οξυγόνο, εμπλουτίζοντας έτσι το θαλάσσιο περιβάλλον και δεσμεύουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
Τι συμβαίνει όμως με τα ξηρά φύκια που βρίσκουμε στην παραλία; Αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει αφού δεν σημαίνει ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη, μάλλον ακριβώς το αντίθετο. Η Ποσειδώνια ανανεώνει τα φύλλα της, όπως ένα φυλλοβόλο δέντρο. Δηλαδή ρίχνει τα νεκρά φύλλα, τα οποία ξεβράζονται στην ακτή. Είναι μια μορφή αυτοπροστασίας ίσως του οικοσυστήματος για να προστατέψει τα παράλια από τις έντονες καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Η απομάκρυνση των νεκρών αυτών φύλλων, συστήνεται να γίνεται μόνο σε τουριστικές παραλίες και λίγο μόλις πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Κι αυτό διότι, με την απομάκρυνση τους από τις παραλίες, αποδυναμώνεται ο μηχανισμός αυτοπροστασίας της παραλίας και παράλληλα αφαιρείται σημαντική ποσότητα άμμου.
Έτσι την επόμενη φορά που θα βρεθείτε ανάμεσα σε ένα καταπράσινο λιβάδι Ποσειδωνίας, απολαύστε το θέαμα, σκεπτόμενοι πάντα πόσο τυχεροί είμαστε να έχουμε τόσο καθαρά θαλάσσια νερά!
Πληροφορίες απο το ενημερωτικο έντυπο Ποσειδώνια Posidonia Oceanica του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.