Τα σκουπιδια μας σκοτωνουν τη θαλασσια ζωη
Πλησιάζει το καλοκαίρι και όλοι μας θα τρέξουμε για να απολαύσουμε την θάλασσα. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε νησί και οι αποστάσεις για να ζήσουμε μαγικές στιγμές κοντά της είναι μηδαμινές, σε σχέση με άλλες χώρες. Συνήθως οι επισκέψεις μας στη θάλασσα συνοδεύονται από διάφορα σνακς, φρούτα, παγωτά, νερό κλπ, πράγμα απόλυτα λογικό αφού η θάλασσα μας ανοίγει την όρεξη. Φεύγοντας όμως, είμαστε σίγουροι ότι φροντίζουμε να πάρουμε τα σκουπίδια μας μαζί μας ή να τα τοποθετήσουμε σε κάδο αχρήστων. Πέρα από την βρωμιά και την αντιαισθητική εικόνα μιας παραλίας γεμάτης σκουπίδια, ξέρουμε τί αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στη θαλάσσια ζωή;
- Η μέδουσα είναι ένας εκλεκτός μεζές για την Καρέτα-Καρέτα και την Πράσινη Χελώνα, τις θαλάσσιες χελώνες μας που είναι ήδη, είδη προς εξαφάνιση. Όταν ένα πλαστικό μπουκάλι, ένα νάιλον σακούλι ή κομμάτια του βρίσκονται στο νερό, η χελώνα δεν μπορεί να αναγνωρίσει αν αυτό είναι μέδουσα ή κάτι άλλο, με αποτέλεσμα να το καταπίνει και αυτό να την οδηγεί στον θάνατό της.
- Το πλαστικό μπουκάλι όταν εκτεθεί στον ήλιο, δεν διαλύεται αλλά σπάει σε πολλά μικροσκοπικά κομμάτια. Αυτά παρασύρονται στο νερό, με αποτέλεσμα τα ψάρια να τα θεωρούν τροφή και να τα καταναλώνουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φράξη του συστήματός τους με αποτέλεσμα τον πνιγμό ή θάνατο από ασιτία. To ίδιο μπορεί να συμβεί στα ψάρια με γόπες τσιγάρων, πλαστικά πώματα μπουκαλιών, ίνες συνθετικών ρούχων και άλλα αντικείμενα.
- Τσάντες, δίκτυα, απόχες, ρούχα και άλλα αντικείμενα, μπορούν να παγιδεύσουν ένα θαλάσσιο ζώο ή ψάρι, Στην προσπάθεια του να απεγκλωβιστεί μπορεί να ακρωτηριαστεί, να στραγγαλιστεί ή να παραμείνει εκεί και να πεθάνει από ασιτία αφού δεν μπορεί να κινηθεί για να βρει τροφή. Ο εγκλωβισμός του το καθιστά παράλληλα και εύκολο στόχο για μεγαλύτερα ψάρια. Υπάρχουν και είδη τα οποία αν παραμείνουν ακίνητα για πολλές ώρες, σταματά κάθε λειτουργία τους, ακόμα και η αναπνοή τους και πεθαίνουν. Ένα παράδειγμα, είναι η φάλαινα.
- Κομμάτια από πλαστικό, γυαλί, συσκευασίες αναψυκτικών και τα μικρά δακτυλίδια ανοίγματος τους, είναι επίσης φοβερά επικίνδυνα για ψάρια και θαλάσσια ζώα. Τα θεωρούν λανθασμένα ως τροφή, τα καταπίνουν και τα αιχμηρά αυτά αντικείμενα τρυπούν το πεπτικό τους σύστημα οδηγώντας τα στο θάνατο.
- Τα πλαστικά αποτελούν επίσης απειλή για αφανισμό των φαλαινών. Τα εντυπωσιακά αυτά θαλάσσια κήτη, αν και ζουν αρκετά μακριά από την δική μας περιοχή, είναι κι αυτά θύματα των απορριμμάτων του ανθρώπου.
- Οι χημικές ουσίες των σκουπιδιών που καταναλώνουν οι θαλάσσιοι φίλοι μας, τους προκαλούν μολύνσεις. Όταν ένα ψάρι ή άλλο θαλάσσιο ζώο καταναλώσει αυτά τα σκουπίδια μολύνεται. Όταν ένα άλλο ψάρι φάει το μολυσμένο μικρότερο ψάρι, μολύνεται και αυτό. Από την διατροφική αλυσίδα δεν αποκλείεται ο άνθρωπος, αφού αυτό το ψάρι θα καταλήξει μια μέρα στο πιάτο του. Εμπεριστατωμένη έρευνα από την Scientific Reports θα βρεις εδώ.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα επισκεφθείς την θάλασσα, πριν αφήσεις πίσω σκουπίδια ή πριν πετάξεις στην θάλασσα άχρηστα αντικείμενα, σκέψου ότι με την πράξη σου αυτή μπορεί να προκαλέσεις τον επώδυνο θάνατο κάποιου ψαριού ή μιας χελώνας.
Μην γίνεις εσύ ο δολοφόνος τους!