ΤΟ ΠΙΘΚΙΑΥΛΙ - CORNETFISH
Είναι εντελώς διαφορετικό από όλα τα άλλα ψάρια! Είναι μακρύ και σε κοιτάζει με τα μεγάλα μάτια του χωρίς να σου προκαλεί φόβο. Είναι πολύ φιλικό και δείχνει να χαίρεται τη συναναστροφή με δύτες, αφού κολυμπά μαζί τους άφοβα. Μοιάζει με φλογέρα και αυτό του έδωσε και το χαρακτηριστικό του όνομα. Η «Φλογέρα», το «Πιθκιαύλι» για εμάς στην Κύπρο, είναι το ψάρι που θα γνωρίσουμε καλύτερα σήμερα.
Πώς ονομάζεται: Στην Κύπρο το ξέρουμε ως «Πιθκιαύλι» ή «Φλογέρα». Στην Ελλάδα θα το βρείτε ως «Τρομπέτα». Και τα 3 αυτά ονόματα πηγάζουν από την εικόνα του, αφού μοιάζει με μακρύ πνευστό μουσικό όργανο. Στο εξωτερικό θα το βρεις σαν «Blue-spotted Cornetfish» ή απλά σαν «Cornetfish» ή «Trumpetfish», ενώ οι επιστήμονες θα το αναγνωρίσουν ως «Fistularia tabacaria».
Από πού μας ήρθε: Αν και είναι χρόνια μόνιμος κάτοικος του Κυπριακού βυθού, οι ρίζες του βρίσκονται στον ινδο-ειρηνικό ωκεανό. Είναι ακόμα ένας μετανάστης που μας επισκέφθηκε μετά τη διάνυξη της διώρυγας του Σουέζ, όμως γρήγορα προσαρμόστηκε στα νερά μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στον βυθό μας. Στην Μεσόγειο πρωτοεμφανίστηκε το 2000.
Πώς μοιάζει: Είναι ασημί, μακρύ και λεπτό ψάρι. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το μακρύ του στόμα και το γεγονός ότι το πάχος του είναι σχεδόν το ίδιο, από στόμα μέχρι λίγο πριν την ουρά όπου και λεπταίνει. Το σχήμα του μπορείς να το χαρακτηρίσεις και σαν σωλήνα. Η ουρά του είναι λεπτή και μακριά, με μικρούς «ανιχνευτικούς» πόρους που το βοηθούν να εντοπίσει τη λεία του. Τα μάτια του είναι αρκετά μεγάλα και καλύπτουν σχεδόν όλο το ύψος του σώματός του. Το χρώμα του, έχει την ιδιότητα να αλλάζει σχετικά, ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται. Έχει πολύ χαρακτηριστικά πτερύγια τα οποία χρησιμοποιεί σαν μικρές προπέλες, ανάλογα με το προς τα που θέλει να κινηθεί. Το μήκος του μπορεί να φτάσει και το 1.60, όμως στα Κυπριακά νερά το μήκος του συνήθως είναι γύρω στο 1 μέτρο.
Πού το βρίσκουμε: Κινείται συνήθως σε προστατευμένα νερά, κοντά σε βράχους, από την ακτή μέχρι και στα 100 μέτρα βάθος. Θα το δούμε να κυκλοφορά συνήθως με παρέα άλλα «πιθκιαύλια», αλλά και δεν είναι λίγες οι φορές που θα το δούμε να κυκλοφορεί και μόνο του. Είναι λάτρης των ζεστών νερών, γι’ αυτό και λάτρεψε την Κύπρο και το βλέπουμε ολοένα και συχνότερα σε αρκετές περιοχές του νησιού μας.
Τι τρώει; Τρώει συνήθως μικρά ψάρια τα οποία απορροφά με το μακρύ του στόμα. Τρώει επίσης οστρακοειδή και καλαμάρια. Υπάρχουν άρθρα που παρουσιάζουν το "Πιθκιαύλι" σαν σύμμαχο στην προστασία του οικοσυστήματος μας, αφού, όπως αναφέρεται, τρώει τα λεοντόψαρα (lion fish), βοηθώντας έτσι στην καταστολή της εξάπλωσής τους.
Πώς αναπαράγεται: Γεννά αυγά, τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν εκκολαφθούν, τα μικρά τους είναι συνήθως 6-7μμ.
Είναι επικίνδυνο; Σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται επικίνδυνο. Ούτε κατά την επαφή μαζί του, αλλά ούτε και στη βρώση του. Δεν περιέχει τοξίνη και δεν είναι επιθετικό.
Η παρουσία του «Πιθκιαυλιού», της «Φλογέρας» ή όπως αλλιώς την ξέρετε εσείς, είναι άλλη μια απόδειξη ότι είμαστε τυχεροί εδώ στην Κύπρο... Ο βυθός μας είναι γεμάτος με υπέροχα θαλάσσια πλάσματα, που μας προτιμούν για την ποιότητα και την μορφολογία του βυθού μας.