ΤΟΞΙΚΑ ΨΑΡΙΑ - ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΣ
Υπάρχουν ψάρια που ξέρουμε από παιδιά ότι είναι τοξικά. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα, που υπάρχουν μεν στο βυθό της Κύπρου, αλλά δεν είναι ευρέως γνωστό ότι είναι τοξικά ή δεν ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε εάν δηλητηριαστούμε.
Κάθε ψάρι είναι ξεχωριστό γι’ αυτό δικαιούται ξεχωριστό άρθρο το κάθε ένα. ‘Ετσι, σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε ίσως με το πιο γνωστό τοξικό ψάρι των Κυπριακών νερών, τον Λαγοκέφαλο.
Ποιός είναι όμως ο κύριος Λαγοκέφαλος;
- Είναι επίσης γνωστός σαν «κουνελόψαρο». Ίσως ακούσεις κάποιους να τον αποκαλούν και «βουόψαρο» ή «κούνελο». Οι επιστήμονες τον αναγνωρίζουν ως «Lagocephalus sceleratus», ενώ οι ξένοι τον γνωρίζουν σαν «silver-cheeked toadfish».
- Μας ήρθε στην Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα τα τελευταία χρόνια και έγινε πλέον άλλος ένας μόνιμος κάτοικος του βυθού μας.
- Έχει δύο μεγάλα δόντια σε κάθε σιαγόνα σαν κουνέλι ή λαγό. Τα μάτια του είναι πολύ μεγάλα σε σχέση με το σώμα του. Το χρώμα του είναι συνήθως λαδί με σκούρες κηλίδες στο πάνω μέρος, στο κάθε πλευρό έχει την χαρακτηριστική ασημί λωρίδα και η κοιλιά του είναι άσπρη. Έχει ένα πτερύγιο σε κάθε πλευρά. Δεν έχει εξωτερικά καθόλου αγκάθια.
- Το συνηθισμένο του μέγεθος είναι 20-30 εκ. Μπορεί όμως να φτάσει τα 110 εκ. και το βάρος του τα 7 κιλά.
- Του αρέσουν οι βράχοι, γι’ αυτό θα το δείτε συνήθως σε βραχώδης βυθούς. Μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο εύκολα σε ρηχά αλλά και σε βαθιά νερά μέχρι 250 μέτρα.
- Όταν νιώσει ότι απειλείται, φουσκώνει για να φαίνεται πιο μεγάλο και επιβλητικό.
- Τρέφεται με βυθόβιους θαλάσσιους οργανισμούς, αυγά και λάβρες ψαριών (μικροσκοπικά ψαράκια 3-4μμ).
Γιατί θεωρείται τοξικό;
Ο λαγοκέφαλος έχει μια πολύ ισχυρή και επικίνδυνη τοξίνη στα έντερα, το στομάχι και το συκώτι του. Είναι η Τετρατοξίνη (tetrodotoxin – TTX) , η οποία επηρεάζει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Η κατανάλωση του λαγοκέφαλου, ακόμα και σε πολύ μικρή ποσότητα όπως 1 γραμμάριο από τον ιστό των ωοθηκών του, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο.
Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από την τετρατοξίνη είναι: μούδιασμα στα χείλη και την γλώσσα, παραισθησία στο πρόσωπο και τα άκρα, πιθανό πονοκέφαλο, πόνος στο στομάχι, διάρροια και /ή τάση για εμετό, αναπνευστική δυσκολία , ασφυξία, και παράλυση του αναπνευστικού συστήματος.
Αντίδοτο: Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίδοτο στην τετρατοξίνη. Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο για περίθαλψη.
Πηγές για το κείμενο:Wikipedia & Έντυπο «Τοξικά Ψάρια» του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσιων Ερευνών. Φωτογραφία: Lagocephalus sceleratus or silver-cheeked toadfish ©Oren Klein 2015