ΤΟΞΙΚΑ ΨΑΡΙΑ - LION FISH

Είναι πανέμορφο, ξεχωριστό και κλέβει τις εντυπώσεις. Το Λεοντόψαρο, το γνωστό μας Lion Fish, φαίνεται ήρθε για να μείνει στα νερά μας! Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η μοναδική πιθανότητα να συναντήσουμε ένα Lion Fish, ήταν εάν ταξιδεύαμε σε εξωτικές χώρες. Πλέον το απολαμβάνουμε σχεδόν παντού στην Κύπρο. Το θετικό είναι ότι πλέον μπορούμε να το απολαμβάνουμε στα Κυπριακά νερά, να το φωτογραφίζουμε και να το παρατηρούμε. Το αρνητικό είναι ότι πρόκειται για ένα δηλητηριώδες ψάρι, με ισχυρή τοξίνη, που μπορεί να δηλητηριάσει τον άνθρωπο εάν τσιμπηθεί.

Ας μάθουμε λοιπόν λίγα περισσότερα πράγματα για αυτόν το νέο μόνιμο κάτοικο βυθού της Κύπρου…

Πώς ονομάζεται: Θα το ακούσεις σαν Λεοντόψαρο ή Λιονταρόψαρο. Ποιο γνωστό είναι με την ονομασία Lion Fish. Οι επιστήμονες το αποκαλούν Pterois Miles (από το ελληνικό ptero – φτερό και το λατινικό Miles - στρατιώτης), ενώ στο εξωτερικό κυκλοφορεί και ως Devil Firefish.

Πώς μοιάζει: Είναι αρκετά εντυπωσιακό, με μεγάλα πτερύγια στα πλάγια που μοιάζουν με φτερά. Τα χρώματα του είναι συνήθως κόκκινο και άσπρο. Στην ράχη του έχει πολλά και μεγάλα αγκάθια.  Το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 5 και 35 εκατοστά και το βάρος του μπορεί να φτάσει το 1.5 κιλό. Ζει περίπου 15 χρόνια.

Από πού κρατάει η σκούφια του: Ανήκει στην οικογένεια των Σκορπιών (Scorpaenidae). Μέχρι πρόσφατα ήταν ένα κατεξοχήν τροπικό ψάρι το οποίο ζούσε στον Ινδικό ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα. Αργότερα, βρίσκοντας δίοδο μέσα από την διώρυγα του Σουέζ, ξεκίνησε να εξαπλώνεται στην Μεσόγειο, ενώ πλέον το βρίσκεις σε πολλά άλλα μέρη, ακόμα και στον Ατλαντικό ωκεανό.

Που ζει: Θα το συναντήσεις σε βάθος από 3 μέχρι 80 μέτρα, σε βραχώδη βυθό. Συνήθως κυκλοφορεί σε ζεύγη και συχνά θα το δεις σε κοιλώματα βράχων, να «κρέμεται» ανάποδα σαν νυχτερίδα! Προτιμά την ημέρα να περιορίζεται στον βράχο του και να βγαίνει για βόλτες το βράδυ.

Τί τρώει: Είναι σαρκοφάγο. Τρώει ψάρια  και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς και γι’ αυτό θεωρείται απειλή για το οικοσύστημα της Κύπρου, αφού η εξάπλωσή του θα μειώσει δραματικά την παρουσία άλλων ψαριών στην περιοχή. Στο μενού του συμπεριλαμβάνονται πάνω από 50 διαφορετικά είδη ψαριών.

Πως πολλαπλασιάζεται
Προσαρμόζεται πολύ εύκολα και εφόσον προσαρμοστεί ξεκινά να αναπαράγεται με μεγάλους ρυθμούς. To Lion Fish γεννά κάθε τέσσερις μέρες! Συνολικά, ολόκληρο τον χρόνο γεννά πάνω από 2 εκατομμύρια αυγά. Λόγω αυτής της αύξησης θεωρείται ως χωροκατακτητικός εισβολέας.
Γιατί θεωρείται επικίνδυνο;
Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο τοξικά ψάρια στον κόσμο, αφού τα αγκάθια του περιέχουν ισχυρή τοξίνη και το τσίμπημα του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης. Δεν είναι καταγραμμένο ότι μπορεί να σκοτώσει τον άνθρωπο, όμως η τοξίνη αυτή μπορεί να προκαλέσει δυνατό πόνο, πονοκέφαλο, εμετό και δύσπνοια. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει προσωρινή παράλυση και εάν το άτομο είναι επιρρεπές στην τοξίνη, να προκαλέσει σοβαρό αλλεργικό σοκ. Το δηλητήριο του είναι παρόμοιο με αυτό του ψαριού σκορπιός, με το οποίο ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
Περιγράφεται σαν επιθετικό ψάρι και εάν ενοχληθεί ανοίγει διάπλατα τα πτερύγια του και κινείται επιθετικά προς τον «εισβολέα». Όμως τα «Κυπροποιημένα» Lion Fish, δείχνουν να απολαμβάνουν την παρουσία δυτών και την σημασία που δέχονται. 
Παρόλα αυτά, το Lion Fish μπορεί να καταναλωθεί από τον άνθρωπο χωρίς κανένα πρόβλημα. Η τοξίνη λέγεται ότι παύει να είναι ενεργή όταν το ψάρι είναι νεκρό. Καλού –κακού όμως φροντίστε να προστατεύεστε όταν το καθαρίσετε.
 
Πως αντιμετωπίζουν την ραγδαία αύξησή του σε άλλες χώρες;
Σε κάποιες χώρες, το Lion Fish έχει επικυρωθεί και οι αρχές προτρέπουν τους ψαράδες για την εξολόθρευση τους ψαρεύοντας τα. Πρόσφατα μάλιστα, η ρομποτική εταιρεία iRobot δημιούργησε ένα εξολοθρευτικό μηχάνημα με σκοπό την εξάλειψή τους από τον Ατλαντικό ωκεανό. https://edition.cnn.com/2016/09/18/world/lionfish-robot-killer/
Τι πρέπει να κάνεις εάν τσιμπηθείς από Lion Fish;
Άμεση ενυδάτωση με ζεστό νερό για 30 μέχρι 90 λεπτά για να αδρανοποιηθεί η τοξίνη. Αυτό είναι η προσωρινή θεραπεία μέχρι να μεταφερθεί ο τραυματίας σε γιατρό  για περίθαλψη, καθώς ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και η επίδραση της τοξίνης μπορεί να είναι πιο δυνατή σε κάποια άτομα.
Πώς να προστατευτείτε;
Πολύ απλά, μην το ενοχλήσετε! Αν δεν προκληθεί δεν θα επιτεθεί.  Ποτέ, ούτε από περιέργεια, μην προσπαθήσετε να το αγγίξετε με γυμνό χέρι.
Πώς πολλαπλασιάζεται: Προσαρμόζεται πολύ εύκολα και εφόσον προσαρμοστεί ξεκινά να αναπαράγεται με μεγάλους ρυθμούς. To Lion Fish γεννά κάθε τέσσερις μέρες! Συνολικά, ολόκληρο τον χρόνο γεννά πάνω από 2 εκατομμύρια αυγά. Λόγω αυτής της αύξησης θεωρείται ως χωροκατακτητικός εισβολέας.
 
Γιατί θεωρείται επικίνδυνο: Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο τοξικά ψάρια στον κόσμο, αφού τα αγκάθια του περιέχουν ισχυρή τοξίνη και το τσίμπημα του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης. Δεν είναι καταγραμμένο ότι μπορεί να σκοτώσει τον άνθρωπο, όμως η τοξίνη αυτή μπορεί να προκαλέσει δυνατό πόνο, πονοκέφαλο, εμετό και δύσπνοια. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει προσωρινή παράλυση και εάν το άτομο είναι επιρρεπές στην τοξίνη, να προκαλέσει σοβαρό αλλεργικό σοκ. Το δηλητήριο του είναι παρόμοιο με αυτό του ψαριού σκορπιός, με το οποίο ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
Περιγράφεται σαν επιθετικό ψάρι και εάν ενοχληθεί ανοίγει διάπλατα τα πτερύγια του και κινείται επιθετικά προς τον «εισβολέα». Όμως τα «Κυπροποιημένα» Lion Fish, δείχνουν να απολαμβάνουν την παρουσία δυτών και την σημασία που δέχονται. 
Παρόλα αυτά, το Lion Fish μπορεί να καταναλωθεί από τον άνθρωπο χωρίς κανένα πρόβλημα. Η τοξίνη λέγεται ότι παύει να είναι ενεργή όταν το ψάρι είναι νεκρό. Καλού –κακού όμως φροντίστε να προστατεύεστε όταν το καθαρίσετε.
 
Πως αντιμετωπίζουν την ραγδαία αύξησή του σε άλλες χώρες: Σε κάποιες χώρες, το Lion Fish έχει επικυρωθεί και οι αρχές προτρέπουν τους ψαράδες για την εξολόθρευση τους ψαρεύοντας τα. Πρόσφατα μάλιστα, η ρομποτική εταιρεία iRobot δημιούργησε ένα εξολοθρευτικό μηχάνημα  με σκοπό την εξάλειψή τους από τον Ατλαντικό ωκεανό. 
 
Τί πρέπει να κάνεις εάν τσιμπηθείς από Lion Fish: Άμεση ενυδάτωση με ζεστό νερό για 30 μέχρι 90 λεπτά για να αδρανοποιηθεί η τοξίνη. Αυτό είναι η προσωρινή θεραπεία μέχρι να μεταφερθεί ο τραυματίας σε γιατρό  για περίθαλψη, καθώς ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και η επίδραση της τοξίνης μπορεί να είναι πιο δυνατή σε κάποια άτομα.
 
Πώς να προστατευθείς;
Πολύ απλά, μην το ενοχλήσεις! Αν δεν προκληθεί, δεν θα επιτεθεί. Και ποτέ, ούτε από περιέργεια, μην προσπαθήσεις να το αγγίξεις με γυμνό χέρι.