ΝΑΥΑΓΙΟ ZHNOBIA
Η ιστορία της βασίλισσας που κοσμεί τον βυθό της θάλασσας! Το ναυάγιο που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 10 καλύτερα ναυάγια ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ και το καλύτερο της Μεσογείου είναι, ευτυχώς για εμάς, εύκολο να το επισκεφθείς όποτε θες!
Δύτες από όλο τον κόσμο έρχονται στην Κύπρο για να καταδυθούν στο ναυάγιο. Ποια είναι όμως η ιστορία του; Πως κατέληξε το Ζηνοβία στο βυθό της Κύπρου και συγκεκριμένα στο βυθό της Λάρνακας;
Η ιστορία του ξεκινά το 1980. Το εμπορικό πλοίο Ζηνοβία ήταν ένα Σουηδικό εμπορικό πλοίο που κατασκευάστηκε το 1979 και στις 4 Μαΐου 1980 ξεκίνησε για το πρώτο του ταξίδι. Προορισμός: το λιμάνι της Συρίας. Ήταν 173 μέτρα μήκος, 23 μέτρα πλάτος και 13 μέτρα ύψος. Στο πλοίο επενέβαιναν το πλήρωμα, οι οδηγοί και οι τεχνικοί των αυτοκινήτων και άλλων μηχανημάτων που μετέφερε το πλοίο. Συνολικά 140 άτομα. Ήταν φορτωμένο με 108 νταλίκες, αυτοκίνητα, συστήματα κλιματισμού και άλλα εμπορεύματα. Ανάμεσα τους και ένα κοντέινερ με 1 εκατομμύριο αυγά!
Ενώ ταξίδευε στη Μεσόγειο, μεταξύ του λιμανιού του Ηρακλείου Κρήτης και του λιμανιού του Πειραιά, αντιμετώπισε τα πρώτα σοβαρά προβλήματα. Φτάνει στον Πειραιά, επιδιορθώνεται και συνεχίζει το ταξίδι του για την Συρία. Στις 3 Ιουνίου φτάνει στην Λάρνακα και εκεί επανεμφανίζονται τα προβλήματά του. Βλέποντας την επικινδυνότητα, οι Αρχές ρυμούλκησαν το πλοίο 2000 μέτρα μακριά από το λιμάνι. Στις 7 Ιουνίου ξεκίνησε να γέρνει προς τα δεξιά για να καταλήξει εκεί που έμελλε να είναι και ο τελικός του προορισμός, ο βυθός της Λάρνακας, 2 περίπου ναυτικά μίλια από την ακτή Μακένζυ.
Δημιουργήθηκε τότε μικρής έκτασης ρύπανση στις ακτές. Το πλοίο όμως συνέχιζε να κρατά 300 περίπου τόνους καυσίμου και άλλες χημικές ουσίες αποθηκευμένες στα αμπάρια του. Αυτά απομακρύνθηκαν από το πλοίο το 1996 από το Τμήμα Αλιείας και από τότε, κρίνοντας από την ανάπτυξη θαλάσσιας ζωής στο ναυάγιο, είναι σίγουρο ότι το θαλάσσιο περιβάλλον στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι καθόλου τοξικό. Το ναυάγιο Ζηνοβία, έχει μετατραπεί σε ένα υποβρύχιο παράδεισο, ένα απίστευτα ωραίο τεχνητό ύφαλο, που «φιλοξενεί» πέραν των 100,000 δυτών κάθε χρόνο και 70 διαφορετικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Συγκεκριμένα φιλοξενεί 25 είδη ψαριών, 8 είδη σπόγγων, 6 είδη μαλακίων και 6 είδη χλωροφύκης.
Η πρόσβαση στο ναυάγιο γίνεται με σκάφος και όταν ο καιρός είναι καλός μπορείς να το δεις από την επιφάνεια. Στην πρώτη κατάδυση, στην πρώτη οπτική επαφή, νιώθεις ένα παράξενο συναίσθημα. Δέος για ένα τεράστιο πλοίο που κείτεται στα πόδια σου ενώ έπρεπε να βρίσκεται όρθιο και περήφανο στην επιφάνεια. Ξεπερνώντας το πρώτο «σοκ» ξεκινάς να εξερευνάς κάθε γωνιά του και να παίζεις με τους ροφούς, μπαρακούτα, τόνους και τα άλλα ψάρια που θα βρεθούν στο δρόμο σου. Η κατάδυση ξεκινά στα 17 μέτρα και φτάνει στα 42 μέτρα. Εκεί, στον πάτο της θάλασσας θα δεις ακόμα και σήμερα, άθικτα κάποια από τα 1 εκατομμύριο αυγά που κουβαλούσε το πλοίο!
Σήμερα, το ναυάγιο εξακολουθεί να προκαλεί δέος σε όσους το επισκέπτονται. Η επιβλητική του παρουσία στον βυθό και η αντίθεση που προκαλεί το κουφάρι σε σχέση με τη ζωή που το περιβάλλει απο ψάρια, κοράλλια αλλά και τους πολυάριθμους δύτες που το επισκέπτονται, σου προκαλεί μια περίεργη αίσθηση, απαράμιλλη με ότι έχει ζήσει σε άλλες καταδύσεις.
Γενικές Πληροφορίες:
Συντεταγμένες: 34,53.5 N, 33,39.1 E.
Ημερομηνία και ώρα βύθισης: 7 Ιουνίου 1980, 2:30 π.μ.
Θύματα: 0
Βάθος: 42 μέτρα
Ορατότητα: 50 μέτρα
Θερμοκρασία νερού: 16 – 28ο C
Απαραίτητο δίπλωμα για κατάδυση Advanced Open Water